elCastell.org
Dilluns, 26 de febrer de 2018

L'Ajuntament avança en els tràmits per encetar la reforma i ampliació de l'Edifici de la República

El Ple municipal aprova de manera provisional el pla urbanístic que permetrà dur a terme la remodelació de l'equipament • Atenent a les necessitats de la ciutadania, l'edifici albergaria un centre cívic i diferents dependències de serveis municipals

L'Ajuntament treballa per reformar i ampliar l'emblemàtic Edifici de la República (antiga escola Lluís Vives), ubicat al carrer Arcadi Balaguer, entre els carrers Pintor Serrasanta i Doctor Trueta, al costat de la plaça de l'Església. L'objectiu és ampliar les possibilitats que té l'edifici per tal d'acollir diferents usos atenent a les necessitats del municipi, garantint la conservació i respecte de la construcció original, catalogada com a patrimoni arquitectònic i històric de la ciutat. També es regularan les condicions de futures ampliacions. D'una banda, es destinaria una part de l'edifici a centre cívic; de l'altra, es contempla la possibilitat d'implantar dependències municipals que complementin els serveis que es donen a l'actual edifici de l'Ajuntament.

“L'Edifici de la República té un paper protagonista en la recuperació de l'Eix Històric de Castelldefels”, explica l'alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda (PSC). “Treballem per una recuperació integral de l'edifici original de l'any 1936, amb ampliacions en la façana posterior del mateix. Portem mesos negociant amb la Generalitat quines són les oportunitats de l'equipament. Les ampliacions permetran obrir una sala polivalent per a 70 persones. Una part de l'edifici anirà destinada a un Casal per a la Gent Gran, i l'altra serà per a dependències municipals. D'aquesta manera la ciutat avança amb nous espais per als veïns i veïnes de Castelldefels".

“Aquesta actuació forma part d'un projecte ambiciós d'aquest equip de Govern, que anomenem la recuperació de l'Eix Històric”, va incidir en la mateixa línia el regidor d'Urbanisme i Obres, Ramon Morera (Movem). “És un pas més d'aquest macroprojecte municipal que pretén, no només millorar el paisatge urbà a través de la recuperació del patrimoni de la ciutat, sinó també oferir nous espais per a la comunitat i per a equipaments municipals”.

L'ampliació projectada consisteix concretament en l'enderroc dels mòduls annexos  a l'edificació, uns volums que no formaven part de l'edifici original i que no tenen cap interès arquitectònic. Amb aquesta primera actuació es guanyarà un important espai que permetrà la construcció de dos mòduls de planta baixa que s'ubicarien als dos laterals de l'edifici respectant la important simetria de la construcció original i que afegirien 308,25 m2 de superfície a l'equipament. A més, l'edifici actual reformat passaria a tenir 514,65 m2 pel que sumarien uns 822,9 m2 de construcció, restant un total de 722,23 m2 de superfície útil.

Al nou equipament es contempla la creació diversos espais interiors com vestíbul, recepció, sales d'espera, serveis administratius, sala de reunions, despatxos, banys, sala de lectura, sala de jocs-casal o sala de formació-biblioteca, entre d'altres.

Per tal de protegir el patrimoni arquitectònic, el projecte recupera i conserva els elements essencials de l'edifici com ara els paviments originals, els tancaments exteriors, les condicions de transparència interior-exterior, la composició simètrica i les cobertes de teula àrab.

Es protegeixen expressament també elements de l'entorn que es considera que complementen l'interès ambiental de l'edifici, com són el muret perimetral de pedra que delimita l'espai més proper a l'edifici, l'arbrat que configura la imatge actual del carrer i l'accés des de l'edifici a l'espai interior de l'illa definida pel planejament com a espai públic.

El projecte, en fase embrionària, està pendent encara de la seva presentació i aprovació. De moment, l'Ajuntament avança en els tràmits i dóna els primer passos per fer-lo una realitat. Així, el Ple municipal va procedir el passat 22 de febrer a l'aprovació provisional del Pla Especial Urbanístic de la Modificació Puntual del Catàleg i Pla Especial de Protecció i Rehabilitació del Patrimoni Arquitectònic de Castelldefels. Es tracta, a falta d'aprovació definitiva per part de la Generalitat, del pla urbanístic que permetrà dur a terme la remodelació de l'equipament. El punt es va aprovar amb el vot favorable dels grups municipals que conformen l'equip de Govern (PSC, Movem, ERC, CSPOT, i CiU) i C's, i el vot en contra del PP.

L'equip de Govern presentava a Ple aquesta aprovació després de que el passat 2 de febrer els Serveis del Departament de Cultura, Serveis Territorials a Barcelona, de la Generalitat de Catalunya, emetessin un informe favorable al document urbanístic presentat per l'Ajuntament.

Imatge notícia
Imatges del projecte d'ampliació
facebook twitter youtube flickr instagram
↑ pujar
©
El Castell Digital - Ajuntament de Castelldefels
Plaça de l'Església, 1 - 08860 Castelldefels
Telèfon: 93 665 11 50