elCastell.org

Opinión Política

NUESTRA PRIORIDAD; CASTELLDEFELS

 

Hemos empezado el año asistiendo a un nuevo capítulo del gran proyecto político del gobierno local de Castelldefels;  la remunicipalización del servicio de limpieza. Esta vez, de nuevo han endeudado a los vecinos pidiendo un millón de euros para financiar las obras de adecuación de la nueva nave que albergará los camiones de limpieza y que acabarán costando 3 millones de euros.  Por supuesto, nuestro grupo municipal votó en contra de esta propuesta en el reciente pleno. Desde el principio, el grupo popular ha mostrado su desacuerdo con el proyecto en muchos aspectos, entre otras cosas, porque pensamos que la ubicación de la nave no es la mejor teniendo en cuenta que estará al lado de un colegio y un instituto con todas las molestias que el servicio acabará ocasionando a los vecinos y a la comunidad.

Este nuevo despropósito se suma, además, a un nuevo cambio del cartapacio municipal para nombrar a dos nuevos asesores. Este gobierno lleva , nada más y nada menos, que 25 cambios en el organigrama del Ayuntamiento, lo que demuestra la gran cantidad de energía que han de destinar en modificar dedicaciones y nombrar asesores para que los cinco partidos que sostienen el pacto de gobernabilidad estén contentos, en vez de centrarse en las verdaderas prioridades de la ciudad.

Por ello, desde nuestro papel de oposición seguimos proponiendo acciones que sí recogen necesidades que nos trasladan los ciudadanos para mejorar su vida y que lamentamos sean rechazadas sistemáticamente. En el reciente pleno, presentamos una moción en la que proponíamos una rebaja de las tarifas del transporte público metropolitano que se han visto aumentadas mucho en los últimos años. Por ello, pedíamos que tanto el precio del billete sencillo, como de la T10, se congelaran este 2018 y se contemplaran bonificaciones para  estudiantes, desempleados y colectivos vulnerables. El transporte es una prioridad para garantizar la movilidad del ciudadano que necesita desplazarse ya sea para ir al trabajo, a estudiar o a realizar gestiones. A pesar de su rechazo, vamos a seguir trabajando y desde esta columna invitamos a todos aquellos que lo deseen a sumarse a nuestro proyecto formado por hombres y mujeres, como tú, que sólo desean hacer de Castelldefels, una ciudad de primera.


ESCUCHAR, SUMAR Y TRABAJAR POR CASTELLDEFELS

 

Desde el Grupo Socialista seguimos una premisa desde el primer día: si queremos que Castelldefels avance, debemos estar en la calle escuchando a los vecinos. Y así lo estamos haciendo. La alcaldesa de Castelldefels, y primera secretaria del PSC, Maria Miranda, protagoniza un nuevo ejemplo: Ha puesto en marcha el programa “Alcaldessa compromesa amb tu”, una iniciativa a través de la cual visitará cada uno de los barrios de Castelldefels, escuchando las opiniones y propuestas de los vecinos, sumando para que cada barrio crezca en una misma dirección, y trabajando para dar respuesta a las cuestiones planteadas.

Esta es la seña de identidad del Partido Socialista: estar al lado de la gente para conocer las preocupaciones y necesidades de cada persona, y poner todo nuestro empeño para encontrar una solución. En el boletín de este mes encontrarán un nuevo ejemplo: el Pacto por la Ocupación. El paro sigue siendo una de nuestras principales preocupaciones. Somos conscientes de que muchos vecinos y familias de Castelldefels deben hacer frente a situaciones dramáticas para llegar a final de mes, jóvenes que cada vez ven más difícil empezar un proyecto de familia.

El Pacto por la Ocupación está elaborado con los principales actores económicos de la ciudad, y orientado a crear más empleo en Castelldefels, con oferta de trabajo digno y de calidad. El contacto directo con personas que se encuentran en situación de desempleo nos hace comprender que cada caso es distinto y requiere de soluciones concretas. A través del Pacto, pondremos todo nuestro esfuerzo para que personas de diferentes edades encuentren su espacio: estudiantes que buscan un primer trabajo, jóvenes de 25 años que están en desempleo, vecinos mayores de 45 años que se encuentran fuera del mercado laboral y luchan por reintegrarse. Estamos al lado de todos vosotros, y no bajamos los brazos.

Seguiremos estando a pie de calle, escuchando y tratando de sumar esfuerzos en beneficio de nuestra ciudad. El municipio es de cada uno de los vecinos y vecinas. Solo sumando esfuerzos y trabajando sin descanso haremos de Castelldefels una ciudad imparable.


CASTELLDEFELS, EN BONES MANS

 

A Castelldefels trenquem mites. Les ideologies hegemòniques d'avui s'han encarregat de crear un mite segons el qual és en la iniciativa privada on es concentra la qualitat i l'eficiència, la professionalitat i el savoir faire, la creativitat i la innovació, l'excel·lència d'un bon servei. Dit d'una altra manera, tot allò públic és pitjor que el que és privat.

Doncs bé, a Castelldefels estem demostrant que aquest mite, com la majoria de mites, és fals. La reorganització de les empreses municipals i la remunicipalització de serveis està obrint possibilitats de millora objectivables i contrastables. És un fet que si l'àmbit d'allò públic es gestiona amb vocació de servei dóna bon resultat.

La simplificació de 3 empreses municipals més 2 privades a dues empreses municipals, amb un mateix equip directiu, escollit per processos professionals oberts i transparents, ha estat la primera garantia d'èxit. La supressió dels beneficis industrials suposa que tota la despesa que es genera va a millorar el servei, i s'incrementa el control per garantir que es destinen tots els recursos invertits als serveis establerts. Per tant amb menor estructura i a un menor cost, garantint les condicions laborals del treballadors.

I això, a la vegada, es materialitza en una oferta de serveis municipals de qualitat. Fets que il·lustren aquesta afirmació són les millores en el servei de neteja viària –intensificant les freqüències a tots els barris, la neteja de pintades o la incorporació de nous serveis com el WhatsApp de neteja, per exemple-, les millores en intensificació de la poda, increment de l'arbrat i la jardineria des de Jarfels o, en el terreny estrictament econòmic, el milió d'euros que guanyaran les arques municipals com a resultat de l'explotació de les zones d'aparcament blava i verda i els 500.000 euros que s'estalvia l'Ajuntament en el servei de neteja com a resultat d'estar lliure de benefici industrial i d'IVA.

En definitiva, només es tracta de fer servir els recursos per prestar un bon servei i gestionar-lo de forma transparent i democràtica de manera que la ciutadania tingui mecanismes de control i de decisió reals i no quedi cap escletxa per malversar el diner públic.

Com més gestió pública, més atenció a l'interès general i al bé comú. Com més entitat i cos tinguin l'ajuntament i les nostres empreses municipals, que són de totes i tots i per a totes i tots, més milloraran les condicions de vida de la ciutadania. Pas a pas, amb aquesta bona gestió pública, demostrem que Castelldefels està en bones mans.


CASTELLDEFELS NO POT SER NOMÉS UNA CIUTAT DELS TURISTES

 

HABITATGES D'ÚS TURISTIC (art. 66 i següents) són aquells cedits pel seu propietari directament o indirectament a tercers de forma reiterada a canvi de contraprestació econòmica. Atès que acostumen a formar part d'una comunitat de propietaris és requisit imprescindible que en els estatuts de la comunitat no estigui prohibida o limitada aquesta activitat.

Aquesta definició de pis o habitatge turístic contrasta amb la realitat que viuen els milers de veïns i veïnes que la pateixen... Sorolls a altes hores de la matinada, festes improvisades al terrat, maletes que rodolen amunt i avall... aquestes són algunes de les molèsties que denuncien els que es veuen obligats a conviure amb un pis turístic al seu edifici; això si tenen la sort de no ser substituïts per un turista quan els venç el contracte de llogue.r

Per altra banda representa la pràctica desaparició, en determinats indrets, com ara Castelldefels per la seva proximitat amb Barcelona, pels seus quilòmetres de platja, per la seva oferta d'oci... dels pisos de lloguer per a residents, perquè la majoria s'ofereixen a turistes per dies o setmanes i la resta estan a uns preus desbaratadament cars.

Potser va sent hora de plantejar-nos com han fet altres ajuntaments, per exemple el de Sitges, d'aprovar una moratòria en aquest sentit, a l'espera de tenir preparada una regulació al respecte, que potser hauria de passar per aprovar una  d'ordenació urbanística per limitar, amb  un % consensuat entre els diferents actors, el nombre de pisos turístics legals sobre el total d'habitatges del nostre municipi. A hores d'ara ens consta que tenim uns 300 habitatges turístics a la nostra ciutat; tanmateix aquesta xifra s'hauria de multiplicar per 3, segons fons de la Generalitat, per tenir una xifra creïble. És obligació de les administracions vetllar per fer front a problemes endèmics, com la dificultat dels joves per trobar pis o la substitució dels habitatges principals per allotjaments d'ús turístic.

La nostra ciutat ha de tenir un parc d'habitatge de lloguer prou assequible perquè els nostres fills continuïn vivint a la ciutat que els ha vist néixer.


TRAICIÓN EN CASTELLDEFELS

 

Para el gobierno de Castelldefels (PSC, Movem, ERC, CSPot i PDeCAT), la traición, la mentira y los intereses particulares se siguen anteponiendo a las necesidades de los ciudadanos. Esta macedonia de siglas contrapuestas llegó a un pacto de gobierno con dos características:

1- La alternancia de la alcaldía entre la 2ª y la 3ª fuerza más votada (PSC y Movem), algo inaudito en nuestra ciudad.

2- Los partidos separatistas impusieron a Castelldefels entrar en la Asociación de Municipios por la Independencia (AMI), aunque un 80% de la ciudadanía votó a formaciones no separatistas.

ERC ha publicado un artículo que refleja las tensiones que existen dentro del gobierno municipal. En este, se desvela que los partidos de gobierno habían llegado a un pacto por el cual, la alcaldesa María Miranda (PSC), daría libertad a los separatistas para la celebración del referéndum ilegal, mediante la artimaña de salir de la ciudad, dejando así la alcaldía en manos de Antoni Casas (ERC). A cambio, ERC le mantendría su apoyo.

Por miedo o por órdenes de su partido, María Miranda no cumplió el pacto que la llevó a la alcaldía y mintió a su equipo de gobierno.

ERC, a fin de justificar ante sus votantes, porque siguen formando gobierno, después de haber sido traicionados, les miente, haciéndoles creer que no presentaron la moción de censura a María Miranda, porque eso acabaría dando la alcaldía al PP. Información totalmente desmentida por el Secretario municipal en el último pleno.

Finalmente los republicanos plantean seguir al lado de la alcaldesa “traicionera” y “no demócrata”.

Nos encontramos con un escenario de unos concejales de ERC engañando a sus votantes a fin de no soltar su silla y de PSC tragando lo que le pongan en el plato, a fin de no romper los puentes que le permitan reeditar un pacto con los separatistas en las próximas municipales.

Los ciudadanos no nos merecemos un gobierno movido por intereses particulares y secuestrado por independentistas, por ello seguiremos trabajando para dignificar la política municipal actualmente tan embarrada en Castelldefels. 

 


LA PARTICIPACIÓ DE LA GENT, EL MOTOR D'UNA CIUTAT

 

La participació ciutadana és l'eix vertebrador d'una bona ciutat; per aquest motiu, l'Ajuntament de Castelldefels aposta per uns espais on pugui haver diàleg bidireccional entre ciutadans i regidors, tant de l'oposició, si volen anar, com de govern. Un lloc on poder fer millores de la ciutat però també explicar la problemàtica d'aquesta.

Està clar, que hem de pensar des de la part més petita de la ciutat fins la part més global, així fer un encadellat de totes les peces i fer una gran “figura” visual  amb perspectiva d'un gran Castelldefels.

Cada vegada més, ens acostumem a participar en aquests espais que antigament no existien. L'última vegada, va ser a l'audiència de ciutat, on unes 100 persones es va apropar a un lloc històric, emblemàtic, com és el nostre Castell. El lloc idoni per fer el canvi de xip de la forma de governar. Entre aquestes parets es respira encara la “fredor” de la presó dels brigades internacionals, gent de tota Europa tancada per defensar les seves idees. Trenquem amb aquesta imatge i volem un castell amb ambient càlid, proper, bidireccional, demòcrata i amb diàleg.

La participació ciutadana continuarà activa amb les regidories de barri, en el nostre cas, l'Argelagosa on formen part els barris de Montmar, Poal i Bellamar.  I creiem que tots els espais de diàleg són positius per continuar endavant en el bon camí. Per aquesta raó tenim espais amb associacions de veïns, de guinguetes, de comerç, comissions de mercat no sedentari (que es crea aquest mes), on podrem treballar la dificultats i canvis del nostre mercat amb la gent que està i viu a la zona  a part dels tècnics que fan els estudis per la bona viabilitat. I reunions individuals amb el regidor on podem escoltar-vos, i des d'aquí agraïm tots els comentaris i la gent que s'apropa per donar idees positives, de millora i també fer-nos arribar les felicitacions per fer una bona feina. Gràcies. 


MÉS A PROP

 

El 20 de gener passat, aquest Ajuntament va organitzar la primera Audiència de Ciutat que va tenir lloc a la magnífica Sala Institucional del Castell i a la qual estava convocada tota la ciutadania.  

Aquesta iniciativa és conseqüència de la perseverança del nostre equip de Govern per tal d'apropar la gestió municipal i la seva transparència als seus conciutadans.  El diàleg i la comunicació entre els polítics i els seus votants són imprescindibles  per tal de construir una democràcia autèntica i saludable. Però encara són més importants quan parlem de l'àmbit municipal, perquè una ciutat la fan els seus veïns amb la riquesa de la seva pluralitat.

A la primera part d'aquesta jornada es va fer balanç de la feina feta des del juny de 2015. Al mateix temps es van exposar els diversos projectes de futur que seran els eixos directrius a seguir durant l'actual legislatura i que fan palès el nostre compromís amb Castelldefels.

En les àrees de Salut i Serveis Socials, destaquem la construcció del tercer CAP per al 2020, la futura instal·lació de desfibril·ladors perquè la nostra sigui una ciutat cardioprotegida, la substitució de la recepta mèdica per la recepta social, el suport a les víctimes d'entitats financeres, la nostra implicació amb habitatges dignes i la total inclusió social, el funcionament del supermercat solidari i els horts urbans.

Durant la segona part de l'Audiència, els ciutadans assistents van expressar les seves preocupacions i queixes envers a temes com el soroll i la neteja a la via pública, la manca de vivendes socials, els comportaments incívics, les necessitats dels joves i de la gent gran, la inserció de col·lectius en risc d'exclusió, el tractament de plagues d'insectes i tantes altres qüestions que esdevenen molt importants en el dia a dia de les persones. 

Va ser molt gratificant estar tan a prop de la gent i escoltar, també, les seves propostes i anhels de futur per una ciutat com Castelldefels en la que quasi 65.000 persones comparteixen platja i pinedes, esport i cultura, iniciativa i treball, integració i diversitat.


↑ subir
©
El Castell Digital - Ayuntamiento de Castelldefels
Plaza de la Iglesia, 1 - 08860 Castelldefels
Teléfono: 93 665 11 50